Ce este internetul in mai mult de 600 cuvinte.

Internetul este un sistem global de rețele de calculatoare care permite accesul la informații și comunicarea prin intermediul protocoalelor standard. Este un sistem descentralizat, fără un singur punct de control sau proprietar. A fost creat în anii 60 pentru a permite comunicarea între computerele militare și guvernamentale, dar a devenit rapid accesibil publicului larg. Astăzi, internetul este utilizat pentru o varietate de scopuri, cum ar fi comunicarea prin e-mail, navigarea pe web, accesarea de informații, cumpărarea online și multe altele.

Web-ul, sau World Wide Web, este o parte importantă a internetului și permite accesul la o varietate de informații și servicii prin intermediul browser-ului. Acestea sunt accesate prin intermediul adreselor web, cum ar fi „www.example.com„, și pot include text, imagini, videoclipuri și altele.

Alte servicii comune ale internetului includ e-mail-ul, care permite comunicarea prin intermediul mesajelor electronice, și rețelele sociale, care permit comunicarea și colaborarea între utilizatori.

Internetul a revolutionat modul în care oamenii comunică, învață, muncesc și se distrează. A devenit un instrument esențial pentru afaceri, educație și comunicare personală. De asemenea, a permis dezvoltarea noilor tehnologii, cum ar fi cloud computing, inteligența artificială și internetul lucrurilor. Cu toate acestea, există și probleme de securitate și privacitate asociate cu utilizarea internetului, care necesită o atenție constantă.

Dezvoltarea internetului a început în anii 1960, când guvernul SUA a început să finanțeze cercetarea în domeniul comunicațiilor în scopul de a crea o rețea care să poată rezista la o posibilă atac nuclear. Aceasta a dus la crearea ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), care a fost prima rețea de calculatoare din lume care a utilizat protocolul de comunicare TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol).

În anii 1970, rețeaua ARPANET a început să se extindă, iar alte rețele, cum ar fi NSFNET (National Science Foundation Network) și CSNET (Computer Science Network), au început să se conecteze la ea. Acest lucru a dus la crearea unei rețele globale de calculatoare, cunoscută sub numele de „Internet”.

În anii 1980 și 1990, dezvoltarea internetului a accelerat, iar accesul la internet a devenit disponibil pentru o audiență tot mai largă. Aceasta a dus la creșterea utilizării internetului pentru comunicare, cumpărături, divertisment și afaceri.

În anii 2000, a apărut World Wide Web, care a făcut posibilă accesarea și navigarea informațiilor de pe internet prin intermediul unui browser web. De asemenea, a început să se dezvolte tehnologia wireless, care a permis accesul la internet prin intermediul dispozitivelor mobile.

Internetul continuă să evolueze, cu noi tehnologii și servicii fiind adăugate constant. Acestea includ inteligența artificială, realitatea virtuală și augmentată, Internetul lucrurilor, 5G și blockchain.

Prima pagină de pe internet, cunoscută sub numele de „Pagina de start” sau „Pagina principală” a fost creată de Tim Berners-Lee, un cercetător la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) în 1991. Această prima pagină web conținea informații despre ceea ce era internetul și cum putea fi utilizat. Codul HTML al acestei pagini nu mai este disponibil astazi, dar este considerat ca fiind una simpla si foarte diferit de cum arata o pagina web astăzi.

Din păcate, codul HTML al primei pagini web nu mai este disponibil astăzi. Aceasta a fost creată în 1991 și a fost găzduită pe un server CERN care nu mai există. Tim Berners-Lee, creatorul primei pagini web, a menționat în interviuri că a folosit un editor de text simplu pentru a crea pagina și că nu a păstrat o copie a codului său original.

Arhitectura internetului este compusă din mai multe straturi, fiecare cu rolul său specific în funcționarea sistemului. Straturile cele mai de bază sunt:
 1. Stratul fizic: acest strat constă din echipamentele și cablurile care fac posibilă conectarea fizică a computerelor la internet. Acestea includ cabluri de fibra optica, cabluri de cupru, wireless, puncte de acces Wi-Fi și altele.
 2. Stratul de legătură a datelor: acest strat se ocupă cu transmisia datelor între computerele conectate la internet. El utilizează protocoale precum Ethernet și TCP/IP pentru a asigura transmisia corectă a datelor.
 3. Stratul de rețea: acest strat se ocupă cu rutarea datelor între diferitele computere și rețele conectate la internet. Protocoale precum IP, ICMP, Routing sau OSPF sunt utilizate pentru a asigura că datele ajung la destinație.
 4. Stratul de transport: acest strat se ocupă cu managementul conexiunilor între computere și asigurarea fiabilității transmiterii datelor. Protocoale precum TCP și UDP sunt utilizate pentru a asigura că datele sunt transmise corect și în ordine.
 5. Stratul de sesiune: acest strat se ocupă cu managementul sesiunilor de comunicare între computere. El asigură că datele sunt transmise între cele două computere în mod corect și securizat.
 6. Stratul de prezentare: acest strat se ocupă cu prelucrarea și prezentarea datelor pentru utilizator. El se ocupă cu codarea și decodarea datelor, cum ar fi comprimarea și criptarea.
 7. Stratul de aplicație: acest strat este cel mai înalt nivel al arhitecturii internetului și se ocupă cu aplicațiile care permit utilizatorilor să interacționeze cu internetul. Aplicațiile cele mai comune sunt browser-ele web, e-mail-ul și rețelele sociale.

Transmiterea datelor de la un colț al lumii la celălalt se face prin intermediul unui complex de echipamente și cabluri, care se împart în trei categorii principale: medii de transmisie, dispozitive de transmisie și dispozitive de receptie.

Mediile de transmisie sunt cablurile fizice sau canalele wireless prin care se transmite semnalul. Acestea pot include cabluri de fibra optica, cabluri de cupru, raze infrarosii, raze radio sau undele microwaves.

Dispozitivele de transmisie sunt echipamentele care genereaza semnalul care va fi transmis prin intermediul mediilor de transmisie. Acestea pot include computere, router-e, switch-uri, puncte de acces Wi-Fi, modem-uri sau alte echipamente de transmisie.

Dispozitivele de receptie sunt echipamentele care primesc semnalul transmis și il convertesc inapoi in informație utilizabila. Acestea pot include computere, telefoane mobile, televizoare inteligente sau alte echipamente de receptie.

Cand un utilizator trimite o cerere de acces la o anumita informatie sau un mesaj prin intermediul unui browser web sau un client de email, aceasta este transmisa prin intermediul unui cablu sau wireless la un router sau un switch care o trimite mai departe la un server. Serverul proceseaza cererea si trimite raspunsul inapoi prin intermediul aceluiasi traseu. Aceasta comunicare este posibila datorita protocolului TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) care face posibila transmiterea datelor prin intermediul diferitelor medii de transmisie si asigura livrarea datelor la destinatie.

Receptia datelor se face prin intermediul dispozitivelor de receptie, care primesc semnalele transmise prin intermediul mediilor de transmisie. Acestea pot include computere, telefoane mobile, televizoare inteligente sau alte echipamente de receptie.

Când un dispozitiv de receptie primește un semnal, acesta este primit prin intermediul unei antene sau a unui cablu de conectare. Semnalul este apoi convertit în informație utilizabilă prin intermediul unui circuit de receptie, care poate include amplificatoare, filtre, convertizoare analog-digital și alte componente.

Informatia este apoi prelucrata de catre procesorul dispozitivului de receptie si afisata sau prelucrata pentru a fi utilizabila pentru utilizator. De exemplu, daca un utilizator acceseaza un website, informatia este trimisa de la server catre dispozitivul de receptie si afisata in browser-ul web. Daca utilizatorul primeste un email, acesta este descarcat de pe server si afisat in clientul de email al dispozitivului de receptie.

Este important de menționat că, înainte de a fi afișat sau prelucrat, datele trec prin mai multe straturi de procesare, cum ar fi stratul de transport, stratul de sesiune și stratul de prezentare, pentru a se asigura că sunt corecte și sigure.

Interceptarea datelor este posibilă prin intermediul diferitelor metode, cum ar fi:

 1. Sniffing de rețea: aceasta implică folosirea unui software sau a unui dispozitiv pentru a „asculta” traficul de pe o rețea și a vedea datele care trec prin ea. Acest lucru poate fi făcut atât în rețelele locale cât și în rețelele publice, cum ar fi Wi-Fi-ul la un hotel sau la un aeroport.
 2. Phishing: aceasta implică înșelarea utilizatorilor să furnizeze informații personale sau informații bancare prin intermediul unui e-mail sau a unui site web fals.
 3. Atacurile cibernetice: aceasta implică utilizarea unor programe sau script-uri pentru a accesa ilegal un sistem sau o rețea

Internetul este un instrument puternic care oferă o varietate de beneficii, cum ar fi:

 1. Comunicare: internetul permite oamenilor să comunice prin intermediul e-mailului, mesageriei instant, apelurilor video și alte metode. Aceasta face posibilă comunicarea în timp real cu oameni din întreaga lume.
 2. Educație: internetul oferă acces la o gamă largă de informații și resurse educaționale, cum ar fi enciclopedii, dicționare, cărți electronice și tutoriale video.
 3. Divertisment: internetul oferă acces la muzică, filme, jocuri și alte forme de divertisment.
 4. Afaceri: internetul oferă oportunități pentru afaceri, cum ar fi acces la noi piațe, publicitate online și vânzări electronice.
 5. Servicii publice: internetul oferă acces la servicii publice precum servicii bancare online, servicii fiscale, servicii de sănătate și servicii guvernamentale.
 6. Cercetare: internetul oferă acces la o varietate de surse de informații și instrumente pentru cercetare și analiză, cum ar fi baze de date, statistici și rapoarte.
 7. Participare la comunitate: prin intermediul internetului, oamenii se pot conecta și participa la comunități online, indiferent de locație, și să colaboreze în proiecte comune, să își expună opiniile sau să se informeze.
 8. Socializare: prin intermediul rețelelor sociale, oamenii se pot conecta, interacționa și împărtăși informații cu prietenii și familia.
 9. Marketing: internetul oferă oportunități pentru marketing prin intermediul publicității online, SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare) și marketingul prin intermediul rețelelor sociale.
 10. Cloud computing: prin intermediul internetului, utilizatorii pot accesa și utiliza aplicații și servicii care sunt găzduite în cloud, fără a fi nevoie să le instaleze pe propriile lor dispozitive.
 11. IoT (Internet of Things): internetul permite conectarea diferitelor dispozitive și obiecte la rețea, permitându-le să comunice și să coopereze pentru a automatiza anumite sarcini.
 12. E-commerce: internetul a deschis oportunități noi pentru comerțul electronic, permițându-le oamenilor să cumpere și să vândă produse și servicii online.
 13. Accesibilitate: prin intermediul internetului, oamenii cu dizabilități au acces la o varietate de servicii și informații care ar fi altfel inaccesibile, precum servicii bancare, servicii de sănătate sau educație. Prin accesul la informații și servicii online, acestea pot beneficia de aceleași oportunități ca și ceilalți.

În plus, internetul a devenit un instrument esențial pentru dezvoltarea și progresul societății, facilitând schimbul de informații, accesul la educație și servicii și contribuind la creșterea economică. Cu toate acestea, internetul poate avea și riscuri, cum ar fi expunerea la conținut inapropriat sau pierderea intimității. Prin urmare, este important să fim conștienți de aceste riscuri și să luăm măsuri adecvate pentru a ne proteja atunci când utilizăm internetul.

Este greu de prezis exact cum va evolua internetul în viitor, dar se așteaptă ca următoarele tendințe să continue să se dezvolte:

 1. Conectivitate: se așteaptă ca internetul să devină mai accesibil și mai rapid, prin dezvoltarea tehnologiilor precum 5G și 6G.
 2. Inteligență artificială: se așteaptă ca inteligența artificială să joace un rol tot mai important în internet, oferind posibilitatea de a oferi servicii personalizate și de a automatiza sarcini.
 3. Internet of Things: se așteaptă ca numărul de dispozitive conectate la internet să crească, permițându-le să comunice și să coopereze pentru a automatiza sarcini.
 4. Cloud computing: se așteaptă ca utilizarea cloud-ului să continue să crească, permițând accesul la aplicații și servicii care sunt găzduite în cloud, fără a fi nevoie să fie instalate pe propriile dispozitive.
 5. Realitate virtuală și augmentată: se așteaptă ca tehnologiile de realitate virtuală și augmentată să devină tot mai populare, oferind posibilitatea de a experimenta lumi noi și de a interactiona cu ele într-un mod mai profund.
 6. Securitate: se așteaptă ca securitate să devină o preocupare tot mai mare, în special cu creșterea amenințărilor cibernetice. Se va investi tot mai mult în tehnologii de securitate pentru a proteja datele și informațiile personale.
 7. E-commerce: Se așteaptă ca comerțul electronic să continue să crească, oferind oportunități pentru afaceri și facilitând accesul la produse și servicii pentru consumatori.
 8. Dezvoltarea globală: Se așteaptă ca internetul să continue să joace un rol important în dezvoltarea globală, oferind acces la educație, servicii de sănătate și alte oportunități pentru comunitățile în curs de dezvoltare.
 9. Accesibilitate: Se așteaptă ca accesibilitatea la internet să devină tot mai importantă, oferind posibilitatea de a accesa informații și servicii pentru cei cu dizabilități sau cei din comunitățile în curs de dezvoltare.
 10. Responsabilitate socială: Se așteaptă ca internetul să devină tot mai important în contextul responsabilității sociale, oferind posibilitatea de a conecta oamenii și de a colabora pentru a rezolva problemele globale.

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll to Top