Ce este GitHub in mai mult de 600 cuvinte

GitHub este un platforma de colaborare și de găzduire a codului sursă.

Este un serviciu web bazat pe sistemul de gestionare a versiunilor Git, care permite utilizatorilor să găzduiască proiectele lor de cod și să colaboreze cu alți utilizatori pe acestea.

GitHub oferă instrumente pentru a urmări problemele, a gestiona cererile de tragere și a lucra împreună la cod. Este folosit de dezvoltatori din întreaga lume pentru a colabora și a împărtăși codul sursă cu alții.

Ofera facilitati de control versiunilor, gestionare a problemele si documentare.

Utilizatorii pot crea si gazdui repository-uri publice sau private, pot face fork-uri pentru a contribui la proiecte si pot efectua merge requests pentru a propune modificari in cod.

GitHub a devenit un loc popular pentru dezvoltatorii de software pentru a-si impartasi, colabora si colabora la proiectele lor.

GitHub a fost fondat in anul 2008 de catre Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath si PJ Hyett. Inițial, a fost conceput ca un serviciu de găzduire pentru proiectele open source de cod sursă, bazate pe Git.

Au fost lansate mai multe caracteristici in decursul anilor, cum ar fi pull requests, wikis și rapoarte de erori, iar GitHub a devenit un hub pentru dezvoltatorii de software din întreaga lume, oferind posibilitatea de a colabora, împărtăși și învăța unii de la ceilalți.

In anul 2018, Microsoft a achizitionat GitHub pentru suma de 7,5 miliarde de dolari.

Caracteristici ale GitHub includ:

 1. Depozitare de cod sursă: GitHub oferă un loc sigur pentru a stoca codul sursă al proiectelor și permite colaborarea cu alți dezvoltatori prin intermediul sistemului de control de versiuni Git.
 2. Management de proiecte: GitHub oferă instrumente pentru a urmări progresul proiectelor, atribuirea sarcinilor și managementul erorilor.
 3. Documentare: GitHub permite utilizatorilor să publice documentația asociată cu proiectele lor, inclusiv ghiduri de utilizare și manuale de programare.
 4. Comunitate: GitHub este un hub pentru comunitatea de dezvoltare de software, permițând utilizatorilor să discute probleme și să colaboreze la soluții.
 5. Integrare cu alte servicii: GitHub poate fi integrat cu alte servicii, cum ar fi servicii de testare automată și de construire a codului, servicii de găzduire și servicii de codare în timp real.

GitHub este un serviciu web de gazduire a codului sursa, colaborare si management al versiunilor.

Utilizatorii pot crea proiecte (denumite „repozitoare” sau „repos”) care pot fi gazduite pe platforma si pot fi accesate, modificate si partajate de alte persoane.

Pentru a folosi GitHub, un utilizator trebuie sa creeze un cont gratuit sau platit, iar apoi sa creeze un nou proiect sau sa colaboreze la un proiect existent. Proiectele pot fi accesate prin intermediul unei interfete web sau prin intermediul unei aplicatii de linie de comanda (CLI).

Utilizatorii pot contribui la proiect prin intermediul „commit-urilor”, adica salvari ale codului sursa, si pot colabora prin intermediul „ramurilor” (branches), care permit crearea si testarea unor versiuni ale codului in paralel.

Cu GitHub, utilizatorii pot urma evolutia unui proiect, pot colabora la codul sursa, pot lasa comentarii, pot lansa si gestiona probleme, pot face pull request-uri si pot utiliza alte instrumente pentru a contribui la proiect

GitHub este, de asemenea, utilizat pentru gazduirea si managementul issue-urilor, un sistem de raportare si gestionare a problemelor si a sarcinilor asociate cu proiectul.

Iata cateva dintre operatiile pe care le puteti efectua folosind GitHub:

 1. Creare de cont: Inainte de a utiliza GitHub, trebuie sa va creati un cont gratuit.
 2. Repository management: Puteti crea, edita si gestiona repository-uri (proiecte) in care sa depozitati codul sursa.
 3. Colaborare: Puteti lucra cu alti utilizatori la proiecte comune si puteti vedea si gestiona contributiile acestora.
 4. Comentarii: Puteti lasa comentarii la codul sursa si puteti discuta cu ceilalti colaboratori despre modificarile propuse.
 5. Probleme si pull request-uri: Puteti crea probleme si puteti face pull request-uri pentru a propune si a integra modificari in proiect.
 6. Ramificatii: Puteti crea ramificatii (branch-uri) pentru a experimenta cu codul sursa si a face modificari fara a afecta codul principal.
 7. Integrare cu alte instrumente: Puteti integra GitHub cu alte instrumente, cum ar fi servicii de testare automata, servicii de construire si livrare continua si altele.

Pașii de bază pentru a utiliza GitHub pe calculator.

Puteți afla mai multe informații despre utilizarea GitHub prin intermediul documentației oficiale sau prin tutoriale online.

 1. Creeaza un cont GitHub: acceseaza site-ul GitHub si creeaza un cont gratuit sau plătit, în funcție de necesități.
 2. Instalează Git: descarcă și instalează Git pe calculatorul tău. Git este un sistem de control de versiuni care se integrează perfect cu GitHub. La instalarea Git-ului, aceasta va fi adaugata ca variabila de mediu pentru a fi disponibila in linia de comanda. Acest lucru va permite accesul la toate comenzile Git din orice director din calculator.
 3. Verifică dacă Git a fost instalat corect prin deschiderea unei linii de comandă (Windows Command Prompt sau Terminal pe MacOS/Linux) și tastând „git –version”.
 4. Configurează contul GitHub: după instalare, deschide Git Bash și rulează următoarele comenzi pentru a-ți configura contul GitHub:
  $ git config --global user.name "Numele tău"
  $ git config --global user.email "Adresa ta de email"
  
 5. Creeaza un repository: pe pagina principală a contului tău GitHub, fă clic pe butonul „New repository” și creează un nou repository.
 6. Clonează repository-ul: folosind Git Bash, clonează repository-ul în calculatorul tău local, prin intermediul comenzii:
  $ git clone https://github.com/NumeUtilizator/NumeRepository.git
  
 7. Adaugă fișiere: mergi în directorul clonat și adaugă fișierele tale.
 8. Salvează modificările: folosind Git Bash, rulează următoarele comenzi pentru a adăuga modificările tale și a comite schimbările în repository:
  $ git add .
  $ git commit -m "Mesajul commit-ului"
  
 9. Pune fișierele pe GitHub: în cele din urmă, rulează următoarea comandă pentru a încărca modificările tale în repository-ul clonat pe GitHub:
  $ git push origin master
  

   

Poti folosi un repository de pe GitHub folosind Git, un sistem de control de versiune.

Inainte de a folosi un repository, trebuie sa il clonati in calculatorul tau, prin intermediul unei comenzi Git de tipul „git clone”.

Apoi, puteti face modificari locale ale fisierelor din repository si sa le trimiteti inapoi la repository-ul sursa prin intermediul unor comenzi Git, cum ar fi „git push”.

Pentru a folosi un repository de pe GitHub, puteti urma acesti pasi:

 1. Inregistrati-va sau logati-va in contul dvs. GitHub
 2. Navigati la repository-ul pe care doriti sa il folositi
 3. Descarcati repository-ul in format ZIP sau folosind un client Git, cum ar fi Git Bash sau GitHub Desktop.
 4. Dezarhivati sau clonati repository-ul in folderul dorit pe calculatorul dvs.
 5. Deschideți fișierele din repository în editorul dvs. de cod preferat și începeți să lucrați cu ele.
 6. Dacă aveți permisiunea, puteți face modificări în repository și să le comitați înapoi în repository-ul original.

Acestea sunt doar câțiva pași esențiali, în funcție de proiect și de utilizarea dorită, pot fi necesare mai multe pași sau configurări adiționale.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll to Top